Támogatónknak köszönjük

A Nem Adom Fel Alapítvány 2018. december 28-án 3.746.000 Ft támogatást kapott a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft-től  közérdekű célok megvalósítása érdekében.

A támogatással megvalósult vidéki programok, workshopok célja az volt, hogy hátrányos helyzetű, vagy fogyatékossággal élő fiatalokat és családjaikat, valamint a velük aktívan együttműködő szakembereket szakmailag támogassuk abban, hogy önértékelésük, és munkavégzésük javuljon. A személyes konzultációkon a felmerülő kérdésekre, problémákra megoldási stratégiákat dolgoztunk ki közösen illetve speciális technikákkal bővítettük ismereteiket.

A program továbbá lehetőséget adott a Nem Adom Fel Alapítvány együttesének és Gospel kórusának is, arra hogy felkészüljenek az éves feladatokra, koncertekre, turnékra az Együttes vezetője, Kiss Barna, és a Never Give Up kórus karnagya, Schmélné Papp Ágnes irányításával.

A NEVER GIVE UP Gospel kórusunk és a NEMADOMFEL Együttesünk fellépései jól sikerültek, ezen fellelkesülve döntöttünk úgy idén október 25-én, hogy a Budapest Arénában megrendezett Nick Vujicic motivációs tréner előadása előtt mindkét csapat a színpadra álljon, mert bátorságuk és lelkesedésük támaszuk lesz egy ilyen nagy feladatban is.

Nagyon köszönjük a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy mindezt lehetővé tette számunkra!

 

Nem Adom Fel Egyéniségei - Káló Dzsenifer

Káló Dzsenifer – lelkes, csupa mosoly „nemadomfeles”

 

A debreceni Nem Adom Fel „fesztivál” táborban találkoztunk személyesen először, a válaszai azonban hamarabb megérkeztek, amikor hazajött nyáron Déváról. Egy csupa mosoly lányt ismertem meg, aki egy percig sem tud nyugton maradni, imádja a kisebbeket, fontos számára a szeretet kinyilvánítása, egy jó szó, egy baráti ölelés. De a szemében egy kis huncutság is ott van… kíváncsi voltam, milyen ember is ő, mint régi „nemadomfeles”.

-       Hogyan kerültél kapcsolatba a Nem Adom fel Alapítvánnyal?

 

-       10-évvel ezelőtt Szendrőládon épült meg az első "Nem Adom Fel ház" ahová hátrányos helyzetű gyerekeket vettek fel.
Már  voltak olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akik fel voltak írva egy listára, hogy ki menjen  én nem voltam a listán. A legjobb barátnőmet, Etát hívták oda. Én is nagyon szerettem volna vele menni. Bár senki nem szólt, hogy mehetek, de édesanyámnak azt mondtam, hogy: „Anya!  Gyere, menjünk el oda a Nemadomfel Házba, írassál be engem is!”. Így is lett: 7 éves voltam mikor oda kerültem, sokan jártunk oda velem egy korosztály vagy, 1-2 évvel idősebbek, és én nagyon szerettem oda járni!
Sok mindenre megtanítottak minket: tiszteletre, köszönni, Imádkozni, írni, olvasni, számolni, énekelni, táncolni és még sorolhatnám mennyi mindenre.
Később elvittek minket táborokba is, gyönyörű szép helyekre
Páran voltunk külföldön is "repülővel", ami nekünk óriási élmény volt.  Svájcban voltunk először, talán 10 éves lehettem akkor, és mint egy csoda, annyira hihetetlen volt ez az egész. 13 évesen az alapítvánnyal Dániába is utazhattam, soha nem gondoltam volna, hogy én ezekre a helyekre valaha is eljutok.

 

-       Most már te is lassan felnőttél, jársz még a házba vissza? Látogatóba? Önkénteskedni? Segíteni?

 

-       Ahogy nőttünk, mi gyerekek egyre kevesebben maradtunk. Nem értettem, hogy a többiek miért nem jönnek, nekik miért unalmas, amikor nekem ez megunhatatlan. Nekem felejthetetlen mindaz, amit ott kaptam, és ahova eljutottam. Tíz éve, hogy itt vagyok, és még nagyon sokáig szeretnék maradni. Annyi fantasztikus emberrel találkoztam, kettőnek nagy hálával és köszönettel tartozom. Az egyik Papp Szabolcs, a másik Dely Géza. Nélkülük nem jutottunk volna el oda, ahol most vagyok, vagyunk. Örökre szívembe zártam a Nem Adom Fel-t!

 

-       Nyáron Erdélyben jártál önkéntesként. Hogyan kerültél oda? Milyen élményekkel tértél haza?

 

-       Idén márciusban voltunk Erdélyben turnén az NEMADOMFEL Együttessel, sok helyen felléptünk, utoljára Déván adtunk koncertet a Szent Ferenc Alapítványnál. Papp Szabolcs felajánlotta, hogy jöjjek nyáron ide vissza önkénteskedni. Először elbizonytalanodtam, aztán mégis elvállaltam, hogy a dévai gyerekekkel és Csaba testvérrel találkozhassak. Két hétig voltam Déván. Az első héten a konyhán segítettem főzni, meg minden más munkában részt vettem. Nagyon szeretek konyhán dolgozni és örültem, hogy ezt a feladatot kaptam! A második héten kaptam 5 kisebb gyermeket, akikről én gondoskodtam. Lefekvés, felkelés, étkezés, fürdés, programok, beszélgetés. Minden percét imádtam velük! Nagyon szeretem a gyerekeket! Őket is a szívembe zártam. A két hét alatt rengeteg élménnyel lettem gazdagabb! Öröm volt a gyerekekkel együtt lenni, És a konyhán főzőcskézni, igazán jóérzés volt mikor étkezés után köszöngették az ételt, hogy milyen finomakat főztünk.
Rengeteg szeretetet kaptam ott Déván
Élmény volt mikor megláttak a gyerekek és rohantak oda hozzám, pusziltak, ölelgettek, nagyon tudnak szeretni! Próbáltam viszonyozni amennyire csak lehetett. Nagyon szerették mikor énekeltem nekik. Az utolsó pár napban Deniszának megtanítottam egy dalt, utána folyton azt kellett énekelnünk. Igazán megszerettem a gyerkőcöket ez idő alatt.


 

-       Te mit tanultál a dévai árva gyerekektől?

 

-       Egyet kiemelnék: „Amit eléd raknak ételt, azt edd meg! Ha nem kéred, add oda annak, aki szívesen megeszi helyetted, de soha ne dobd ki!” Eleinte úgy voltam vele, ha nem kérem, kidobom, de nagy hiba volt... szerencsére voltak olyan gyerekek, akik szívesen megették! Megtanultam Bójte Csabától, hogy „Az ételt megenni kell, nem szeretni. Egymást kell szeretni és nem megenni.”

-       A debreceni tábor után mivel töltöd majd a napjaid?

 

-       Kezdődik a suli. Idén sikerült szakmát szereznem, női szabó lettem. Szeretném letenni az érettségit, ami két év lesz, és ha sikerülne, akkor jogosítványt szerezni. De még emellett ott van a zene, a tánc, és a fotózás is, mint hobbi, és szenvedély.

 

Kívánom, hogy sikerüljön!

 

Szöveg: Dubniczki Csilla


Helyzetjelentés Pándról - beszélgetés Deményné Fábus Évával

Helyzetjelentés Pándról - Deményné Fábus Évivel

A Pándon működő Nemadomfel Házunk július 13-án a X. Meggyfesztivált és Falunapot követően zárta be kapuit, egy nyári szünet erejéig.  A falunapon fellépett a Nemadomfel Együttes és képviseltette magát a helyi és környéki nyugdíjas klubbok többsége. A program zárásaként késő délután pedig a gyerekek western táncot mutattak be, melyet szintén a ház dolgozói segítségével tanultak be. Volt kirakodóvásár, meggysör, főzőverseny, ugrálóvár, szkander bajnokság, csak a MEGGYET hiányoltam.

Deményné Fábus Éva a ház lelke, mindenki „Anyukája”, már 2014 óta vezeti a közösséget. 2010-ben meglátta látta meg a televízióban a szendrőládi Nemadomfel Ház átadását, majd 2012-ben kereste meg Dely Gézát Alapítványunk elnökét azzal az ötletével, hogy milyen jó lenne Pándon is egy ilyen lehetőség, és végül 2014-ben, fél éves takarítás, tatarozás, berendezkedés után októberben megnyílt a kapu a helyi családok, de főleg a gyermekek előtt. Amit most is láttunk, az mind adományból jött létre. Tunyogi Zsuzsának, Alapítványunk egyik lelkének, a helyi vállalkozóknak, és sok-sok lelkes embernek köszönhetően.  Évinek volt szociális végzettsége, tapasztalata, amit azóta is kamatoztat itt Pándon. Rengeteg munkája van ebben a programban: a gyerekek itt azt csinálják iskola után, amit otthon kellene csinálniuk, de erre családi körülmények között nincs lehetőségük. Naponta meleg étel várja őket és fejlesztő foglalkozások. Önismereti foglalkozások, játékok, csapat- és közösségépítés. A hátrányos helyzetű gyerekeknek szükséges megadni azt az erőt és hitet, hogy ők nem rosszak, hogy értékes emberek, és hogy elhiggyék: ezzel a hittel hegyeket lehet megmozgatni.

Évközben a Boldogságóra, a FÉK-program várja őket, és az a nyugalom és szeretet, melyet már a házba belépve is bárki megérezhet.

A fiúk fociedzéseit is sikerült megvalósítani egy pályázat kapcsán. A kert gyönyörű, épp elég elfoglaltságot és terményt ad, melyből a ház dolgozói lelkesen készítik az utánozhatatlan, különlegesebbnél különlegesebb lekvárokat, szörpöket. Készül itt évi 200 liter bodzaszörp, meggy és szilvalekvár, savanyúság. Létrejött a turkáló is, a hajdanán még orvosi rendelőként funkcionáló házban. Az internet bevezetésére is sikerült támogatót találni. Minden tárgyi feltétel megvan a házban, amiben hiány van, az a szakember. Szükség lenne pszichológusra, fejlesztő vagy szociálpedagógus munkatársra. Jelenleg hárman viszik a ház dolgait: Margitka a konyhai teendőket végzi, Évi, és Julika a többit.  Nagyon jó csapatuk van, és ez látszik a közös munkájukon is. Mindig van feladat, rászoruló gyermek, akik vágynak a jó szóra... És hogy mi ad erőt a napi feladatok elvégzéséhez?

„- Keresztény ember vagyok. Célom, hogy felemeljem ezeket a gyermekeket. Hitemből fakad ez a szolgálat. Én az önmagukba vetett hitet szeretném továbbadni, megerősíteni bennük, hogy amit lehet és erejükből telik, meg tudják valósítani.”

 

Szöveg: Dubniczki Csilla

Fotó: Németh Jocó

 

Végéhez érkezett az All Volunteers Projekt

Augusztus végével zárul le az az Európai Unió, Erasmus+ programja által támogatott nemzetközi projekt, melyben a Nem Adom Fel Alapítvány spanyol és olasz partnerekkel együttműködve dolgozott egy tréninganyag létrehozásán fogyatékossággal élő fiatalok számára. A képzési anyag célja az volt, hogy a fiatalokat felkészítse sportszervezői és sportvezetői feladatokra, ezzel elősegítve a társadalomba való beilleszkedésüket, munkavállalási esélyeiket, sportolásukat, illetve a szabadidejük hasznos eltöltését. A projektbe minden országban min. 20 fiatal került bevonásra, akik lehetőséget kaptak a képzésen való részvételre, illetve arra, hogy 20 órában kipróbálhassák magukat sportszervezői és sportvezetői feladatokban önkéntesként.

A projekt magyarországi záróeseményére 2019. július 3-án, Pándon került sor a helyi polgármester részvételével, aki maga is szeretne a jövőben hasonló projekteket támogatni. A Nem Adom Fel Alapítványnak köszönhetően összesen 24 fiatal vett részt a képzésen és vállalt önkéntes feladatokat, akik nagyszerű munkát végeztek, s reméljük, a jövőben is számíthatunk rájuk.

Nick Vujicic Diákelőadás az Arénában

Felhívjuk a még jelentkezni vágyó iskolák figyelmét, hogy az előadás teltházas lett. Köszönjük azoknak, akik eddig jelezték részvételi szándékukat!

Nick Vujicic a nemzetközi hírű prédikátor, szónok, motivációs tréner, aki végtagok nélkül éli életét, példát mutatva ezzel embertársainak OKTÓBER 25-én DÉLELŐTT kifejezetten diákok számára is tart előadást a Papp László Sportarénában a Nem Adom Fel Alapítvány szervezésében. Az este 7-kor kezdődő előadásra a jegyek június 16 után lesznek elérhetőek a www.broadway.hu oldalon.

A Diákelőadás részleteit az alábbiakban olvashatják: 

Sok szeretettel meghívjuk Önt, iskolájának diákjait és tanárait egy olyan programra, amely hisszük, hogy ismét fontos mérföldkő lehet a felnövekvő generáció lelki fejlődésében.

Az előadást tartja: NICK VUJICIC a világhírű motivációs tréner és prédikátor

Az előadás témája: A szeretet ereje – hit, remény, küzdelmek

A programban Nick Vujicic mellett a NEMADOMFEL Együttes fogyatékossággal élő fiatalokból álló művészei lépnek fel.

A rendezvény helyszíne: Papp László Budapest Sportaréna

Időpontja: 2019. október 25. péntek 11.00 óra

Javasolt korosztály: 9 - 19 éves diákok

A program szervezési költsége 500 Ft/diák. Köszönjük, ha ezzel az összeggel támogatják a program megvalósulását! (Ha valamely diáknak nehézséget okoz az összeg kifizetése, akkor is várjuk szeretettel).

A helyfoglalást a rendelések beérkezésének sorrendjében tudjuk biztosítani. Kérjük, hogy foglalásaikat, a jelentkezők pontos számának megadásával írásban jelezzék részünkre az alábbi e-mail címen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információ: Adler Zsóka, +36 70 371 7716

Kérjük, hogy 2019. október 10-ig szíveskedjenek elküldeni a rendelést és átutalni a támogatás összegét!

Kérjük, hogy a közleménybe írják be az iskola nevét és a résztvevő diákok létszámát!


Bankszámlaszám: Nem Adom Fel Alapítvány 

                                                                       CIB Bank:10700206-43547104-53300005

 

Nem mások elvárásainak kell megfelelned. A tökéletességet a magad módján is meghatározhatod.”

 „Mikor találsz valamit, ami annyira leköt, hogy nap, mint nap akár ingyen is csinálnád, akkor célegyenesben vagy. Ha találsz valakit, aki hajlandó érte megfizetni is, akkor megvan a hivatásod”
                                                                                                (Nick Vujicic)

 

Szeretettel vár mindenkit:

 

                                                                                               Nick Vujicic

                                                                                               a Nem Adom Fel Alapítvány közössége

                                                                                         az Ez Az A Nap csapata

 

A weboldal, a rajta található összes képpel és egyéb tartalommal együtt, szerzői jogvédelem alatt áll.
Copyright © 2013 - Nem Adom Fel Alapítvány - Budapest - Minden jog fenntartva

Style Setting

Fonts

Layouts( inner pages )

Direction

Template Widths

px  %

px  %