Kulcskeresők a Magyar Nemzet hasábjain

Kulcskeresők a Magyar Nemzet hasábjain 

A cikk 2018. január 13-án jelent meg Sashegyi Zsófia tollából 

A Nem Adom Fel Alapítvány szakemberei az országban egyedüliként vállalták, hogy ha már nem tudják kellően meghosszabítani a terápiás időt, az autizmussal élő óvodáskorúakat a családjukat is bevonva terelgetik a teljes élet felé. 

Ma, amikor a társadalom egyre nagyobb hányada küzd az autizmussal, jó lenne elfelejteni a könnyű kézzel kiosztott pofonokat, hiszen nincs kizárva, hogy az indulat, amely a gyereket a földre küldte, nem egyszerű hiszti, hanem valódi kétségbeesés. És szülő legyen a talpán, aki ezt rutinosan kezeli. 

Vető Anna gyógypedagógus jó néhány éve váltott az értelmi sérültek zeneterápiás kezeléséről az autizmussal küzdők segítségére. Kollégáival 2003-ban elsőként vágott bele hazánkban a betegség családon belüli kezelésébe, és a tapasztalatok azt mutatják, jól tette. 

...Egyéni és csoportos együttlétet is kínál a gyerekeknek hetente egyszer. A munkában egyetemi hallgatók segítenek, akik vállalják, hogy egy éven át "árnyékai" lesznek egy - egy kisgyermeknek a foglalkozásokon, és megpróbálják őket jól szeretni. A legkomolyabb elköteleződés azoké, akik a családokhoz járnak segédterapeutaként. Tizenkét hetente minden gyermeket újra felmérünk, majd a segítőkkel és a szülőkkel együtt új célokat tűzünk ki. 

Az autizmussal élők számára az a legnehezebb, hogy nincs meg a biztonságuk az élethez. Úgynevezett elmevaksággal élnek, aminek következtében mimikából, gesztusokból nem tudják kitalálni, mire számíthatnak a másik embertől, emiatt folytonos a stresszhelyzet. Az autizmusban nincs két egyforma fejlődésmenet, de jellemzően nagy nehézséget okoz, hogy a legtöbben nem látják az összefüggéseket. 

Az alapítvány szakemberei által nyújtott segítségbe éppúgy beletartozik a gyerekek problémákkal való megküzdésének segítése, mint a család mentálhigiénés támogatása. 

Az, hogy aki autista, zseni is, éppolyan általánosítás, mint az, hogy a szülők tehetnek róla, hogy ilyen a gyerek, de tény, hogy van, aki még nem tud beszélni, de egy perc alatt különválasztja a páros és páratlan számokat. 

A nehézségek ellenére Vető Annából megrendíthetetlennek tűnő nyugalom árad. A szemében mindig új csillogás ébred, amikor arról beszél, milyen nagy sikerélmény, hogy a tavaly elballagott három gyerek közül ketten normál iskolába mentek, és a harmadik is jól helytáll. 

A foglalkozás végén megpendített citeraszóra helyükre rázódó gyerekek arcán áradó öröm valóban sok mindent elárul arról, miből merítenek erőt az alapítvány munkatársai. A tavat jelképező kék kendőből közös erővel, dalolva kirázott fényes papírhalacskákat csillogó gyerekszemek követik a magasban, és a kicsik kacagása, öröme láttán felszabaduló energia, tudjuk, jó helyre kerül. 

A weboldal, a rajta található összes képpel és egyéb tartalommal együtt, szerzői jogvédelem alatt áll.
Copyright © 2013 - Nem Adom Fel Alapítvány - Budapest - Minden jog fenntartva

Style Setting

Fonts

Layouts( inner pages )

Direction

Template Widths

px  %

px  %