Legyetek jók, ha tudtok, az első állomás

Legyetek Jók, ha tudtok, első állomás

Február elején indult útjára alapítványunk „Legyetek jók, ha tudtok” című pályázati projektünk a Rakacaszendi Görög Katolikus Parókiával együttműködésben. Mint már beszámoltunk róla, pályázatunk célja, hogy érdemben fellépjünk az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés ellen. 


 
Az időpont február első hétvégéjére esett. Alapítványunk tréning csapata és kísérőik, már péntek este megérkeztek Szendrőládra, ahol még aznap este a Cursillio köszöntötte őket. Róluk fontos tudni, hogy a zenekar tagjai cigánypasztorációt hivatásszerűen felvállaló családapák.

A szombati tréninget Rakacaszenden kezdték. Az itteni lakosság száma 350 fő, ezen belül a roma lakosság aránya 85-90%. A programon 10 felnőtt és 15 gyermek vett részt. Az érzékenyítés külön, tematikus formában zajlott. Az idősebb korosztály a vakok/gyengénlátók világával ismerkedhettek meg két trénerünk segítségével. A projekt része, hogy az érzékenyítés során ne csak halljanak ezekről a problémákról, hanem életszerű feladatok során át is élhessék ezeket a szituációkat. A cél, hogy a gyakorlatok alatt a megtapasztalások olyan társadalmi hidakat bontsanak fel, amelyek kialakultak az évek során a két hátrányos helyzetű társadalmi csoport között.

 

A gyerekeket is próbáltuk célzottan lekötni, megismertetni velük egy számukra új, ismeretlen világot. Az első perctől kezdve közvetlenek voltak, már az ismerkedésnél kivehető volt az arcokon lévő érdeklődés. Két csoportot alkotva vehettek részt a nekik szánt foglalkozásokon. Az egyik fele kipróbálhatta a szájjal festést. Az arcokra kiült a meglepetés, és az izgatottság is. Teljesen jól vették az akadályokat, igazán izgalmas, színes alkotások készültek. A másik csoportban lévő gyerekek kerekesszékkel megoldható játékos feladatokat próbálhattak ki. Volt akadálypálya, időre mért játékos feladatsor, kerekesszékes tánc. Majd forgószínpadszerűen a két csoport váltotta egymást a két helyszínen, hogy mindenki számára kipróbálhatóak legyenek a feladatok.

Második állomásunk Martonyiban volt, a Nem Adom Fel Házban. Lakossága valamivel több, mint Rakacaszendé, 450 fő. A társadalmi problémák hasonlóak. Az itteni tréningen egyenlő számban vettek részt, mint a délelőttin: 10 felnőtt és 15 gyermek. A program kezdetekor itt is két csoportra bomlottak a jelenlevők. A felnőttek a gyengénlátók/vakok világával ismerkedhettek meg. A gyerekek pedig ismét kipróbálhatták a szájjal festést, a kerekesszékes játékokat, illetve itt már előkerült az ülőröpladba is, mint mozgásukban korlátozottak által űzött sport.

Összességében mind a két helyen élményekkel gazdagon térhettek haza a résztvevők. Feltérképezhettek, megismerhettek egy olyan világot, ami eddig számukra ismeretlen volt. Közelről láthattak egy olyan társadalmi csoportot, amely hasonlóan, mint ők, hátránnyal indul a világban. 

A weboldal, a rajta található összes képpel és egyéb tartalommal együtt, szerzői jogvédelem alatt áll.
Copyright © 2013 - Nem Adom Fel Alapítvány - Budapest - Minden jog fenntartva

Style Setting

Fonts

Layouts( inner pages )

Direction

Template Widths

px  %

px  %